Mixa egen smaklig sockerfri likör med smak från Triple Sec

Triple Sec är en likör som är färglös och näst intill vattenklar med frisk samt fruktig smak av apelsin och citrus. Typiskt för Triple Sec är att den har en relativt hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en markant doft av sin sötma samt syrlighet tillsammans med en överlägsen nyans av citrusskal. Smaken används ideligen i olika drinkar, men kan stundvis ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För många är det otänkbart med sockerfri likör eftersom sötman i likör är så påfallande och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket så klart är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett enastående sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos snabbt i kroppen utan att brytas ner. Sockernivån i kroppen hålls följaktligen på en jämn nivå när kroppen inte får någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet ej lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas successivt i tempo med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i EU. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, enkelt och går fort. Många som provat denna metod går sällan tillbaka till att handla färdiga likörer. Dessutom är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det otvivelaktigt ultimata är att blanda essensen ihop med okryddat brännvin som håller en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att hitta fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en tom flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att sedan blanda i tre fjärdedelar med sprit. Flaskan ska därefter skakas ordentligt. Fortsättningsvis häller man i den återstående mängden av spriten och skakar flaskan ytterligare en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det angeläget att låta smakerna förenas på bästa vis. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god och smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man testa smaken utan att mixa en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.