Hur fungerar det att använda järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det måhända låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att bearbeta gräsmattan mot mossa alternativt en blandning som är till för att behandla och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

mossa gti

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall betänka är hur man ska uträtta jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man måhända får lägga till såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därefter så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande om man andas in det i alltför stor mängd. Det är viktigt att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås även viktigt att rusta arbetet på rätt sätt. Täcka golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är likaså att förespråka.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en fulländad produkt så kan den ha en lätt stickande doft men den ska inte vara riskfull.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta samt på tak och dessutom inom läkemedel. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att inträffa en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det synnerligen intet att oroa sig för. Med ett lager av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Mer tips här järnvitriol.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att inhandla billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte gillar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att testa på en träbit.