Soda Stream – kolsyremaskinen i original

Soda Stream är den mest välkända kolsyremaskinen på marknaden idag. Det är även paradnamnet bland liknande produkter samt föregångare till samtliga kolsyremaskiner för hemmabruk vi ser i handeln. Det har till och med gått så långt att kolsyremaskiner kallas sodastreamers som ett officiellt begrepp, oavsett vilket märke maskinen egentligen har.

Soda Streams största konkurrent är Wassermaxx från Aga som idag tillverkar rätt så likvärdiga produkter. Ingen kan dock konkurrera med Soda Stream när det gäller nostalgivärde då Soda Stream rentav var det allra första märket gällande kolsyremaskiner för hemmabruk och från början del av det större märket W & A Gilbey Ltd. Den första förlagan tillverkades redan år 1903 av Guy Gilbey själv och gick under, det något mer komplicerade, namnet «Apparatus for aerating liquids».

kolsyremaskin

Trots att patenten uppfunnits så skulle det dröja 50 år innan maskinerna började säljas kommersiellt, innan dess var det bara riktiga överklasshem som fick tillgång till sodastreamern. Det rejäla genombrottet kom på 70-talet samt på 80-talet hade allihopa trendiga hushåll en egen Soda Stream.

Folk gjorde sin egen läsk med koncentrat och marknaden blommade, men på 90-talet svalnade intresset, antagligen därför att det blev relativt billigt och lättåtkomligt med färdig läsk i stora plastflaskor.

Nu är intresset för läskmaskiner återuppväckt och säljer bättre än under sina glansdagar på 80-talet. Soda Stream samt Wassermaxx marknadsför kolsyremaskiner från ungefär 600 kronor upp till runt 2000 kronor, mestadels beroende på design. Soda Streams billigaste alternativ heter Sodastream Jet och den dyraste är Soda Stream Penguin som är stilrent designad i rostfritt stål och påminner om en pingvin i hopfällt läge. Däremellan finns också modellerna Pure och Genesis, därtill specialutgåvan Soda Stream Cola Jet.

För den miljömedvetne kolsyreälskaren är en egen sodastreamer ett vettigt köp. Transporter av vatten orsakar massiv luftförorening och samtliga tomma flaskor och burkar blir till onödigt skräp. Genom att göra sitt eget mineralvatten slipper man oroa sig över dessa faktorer och njuta av sina bubblor utan skuld.

Kolsyra kallas på kemiskt språk co2 och är en gas, det är därför man ibland kallar kolsyreflaskorna för gaspatroner eller co2 cylinders. När co2 kommer i kontakt med vatten, vilket är vad som sker i en kolsyremaskin, så bildar kolsyran små bubblor av koldioxid. Sedan är det inte besvärligt att räkna ut att det är dessa små bubblor vi är så förtjusta att spetsa våra drycker med.

När man har tillgång till så pass fräscht kranvatten som vi har här i Sverige så är det intelligent att ta vara på det. Livsmedelsverket anser att vårt dricksvatten är det mest kontrollerade livsmedlet vi har och håller otroligt bra kvalitet. Så pass hög att det då och då slår flaskvatten i nyttighet. Ifall man då tänker på att det är ungefär 1000 gånger billigare än vatten på flaska så känns det plötsligt lite onödigt att släpa tungt vatten hem från butiken.

Det innebär en liten utgift att inhandla en sodastreamer, och att fylla på sin gaspatron, som varar i ca 2 månader ifall man dricker en liter kolsyrat vatten alternativt läsk om dagen, kostar 89 kronor, men dricker man så pass mycket mineralvatten så har man så småningom tjänat in det. Man kan se köpet av sin Soda Stream som en liten investering för både miljö och privatekonomi.