Hur blir man av med mossan på bästa sätt?

Bli av med ointressant mossa I gräsmattan

Det kan vara tufft att uppnå den perfekta gräsmattan. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man kringgå?

järnsulfat mossa

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en dylik green i trädgården inte vore så korkat så ska du vara medveten om att du tvingas riva alltsammans samt bekosta en rikedom för en väl utvald grässort för att få samma verkan hemma. Det är det knappt värt då man kan köpa järnsulfat och med järnsulfat och vatten faktiskt kan få en förtjusande grön färg och ett gräs som känns mysigt att gå och stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra för att få den här effekten? Låt oss se på några vanliga alternativ…

Järnsulfat samt vatten för att döda den avskyvärda mossan

Starta med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som otvivelaktigt fungerar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper även gräset att se grönare ut. Bearbeta en gång på våren, samt en gång på hösten för att få tjusig verkan.

För god fördelning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten samt järnvitriol på ett smidigt sätt. Eller mixa själv, 288 gram järnvitriol samt vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med professionell mossrivning

Ifall man ska tala om sådant som man måhända borde undvika så är mossrivning ett fint exempel. Det här är något som tar tid och kraft och som massor gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. Således skall man hela tiden vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Ifall du tycker att det blir fint med rivning och kanske planerar att applicera gott om jord samt nya frön så kanske detta kan vara ett bra val men betänk det noga före du köper en riv och drar igång arbetet.

Processa med järnsulfat och vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Om du vill handla järnsulfat och behandla gräset med medlet så kan du tajma detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset tycker om näringsrik jord. Du kan också lägga på mer jord och sprida nya gräsfrön därför att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du rätt pH för en fullständig gräsmatta.

Om du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan förena järnsulfatet med allting från mossrivning till skilda bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Mer tips här mossa i gräsmattan vad göra.

Det allra viktigaste är att du har en plan samt att du följer den. Ifall du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma därefter och hävda att den här metoden icke funkar. Det gäller att giva gräsmattan en chans och att man har en god portion tålamod.