Vill du baka sött utan socker så är Sukralos ett fint sötningsmedel

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är emellertid inte alltid så lätt att upptäcka rätt medel därför att de skilda varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är fullkomligt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att begripa hur man ska nyttja det på rätt sätt.

sukralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används därför att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med massor fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är även för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man ej uppförstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att vara rädd för sukralosen. Den är säker att använda och det speciellt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara komplicerad att hitta i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kan hända du rynkar på näsan och det är inte så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är även därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är gripande med xylitolen är att den inte blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även dämpa tillväxten av en del bakterier och detta kan resultera I att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som massor tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så dåligt att man brukar blanda flera annorlunda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål ej värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att substituera sockret?

Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är förträffligt för tänderna. Men man ska spåna på att det icke alltid är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt om man får i sig för mycket.