Nödvändig utrustning för hemmabryggning

I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges massor goda tips. Bland annat finns det noggrant beskrivet om speciell viktig utrustning. För den oinvigde kan det självklart vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att uppmärksamma hävert samt oechslevikten.

För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av ett par rör, en slang med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att försluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därnäst ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.

Det är betydelsefullt att jämt göra rent häverten efter nyttjande. Rester av vin kan nämligen lätt härskna och kan medföra risk att smitta vinet med bakterier. Mer information här Broddar & Halkskydd

Stundtals händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader hett vatten. Därpå kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut kvantitet socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg och fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och bör vara nog stort så att oechslemätaren får plats. En tillräcklig volym på mätglas brukar vara 100 ml. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Olika frukter samt bär består av annorlunda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.