Mycket reklam har stärkt Soda Stream´s varumärke

Soda Stream reklam har minsann ökat de senaste åren. Folk köper mer kolsyremaskiner än någonsin tidigare och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman vid namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och så småningom kunde han saluföra sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hushåll. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Fastän kungahuset och andra nobla hushåll hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, omkring samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade flera människor säkert andra prioriteringar och även ifall den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. På 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i mängder och ännu idag förknippas ofta kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream särskilt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte endast för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker enorm och vi är flera som har släpat otaliga tunga flaskor och backar, till största del fyllda med vatten, hem från affären, endast för att tvingas bära tillbaka tomflaskorna för återvinning därefter.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, och felaktigt miljötänk. Samtliga dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Samtliga utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, ifall man slutar handla buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi gillar vår kolsyra, samt en smaksatt Ramlösa alternativt Loka är ju godare än normalt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller bra och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, omedelbart i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med hjälp av en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med en aning aromer kan man ta fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan få det ännu godare genom att man själv kan bestämma hur mycket alternativt lite smak man vill ha i. Aga säljer bordsvattenaromer, likaså Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort utbud av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar motsvarande produkter och när Wassermaxx vinner på aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn samt sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och lyckad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har verkligen varit effektiv, och den håller än idag.