Hunger och viktminskning med 5:2-dieten

Kommer jag att vara omätt när jag kör 5:2? Ja det kommer du. I alla fall till en början när kroppen ännu inte är van vid fastedagarna. En av de största orsakerna till att vi är aningen större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för stora portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit nog därför att bli mätta. Vanligtvis slinker det ner en aning extra vid var måltid.

Följaktligen kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar således inte om att du ätit för lite för att fixa dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få en aning extra. Håll ut och kom ihåg att efter några veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per individ samt år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. Klicklänk till mer info.

När du börjar med fastedagar måste du själv hitta den rytm och det upplägg som passar dig, dina rutiner samt din kropp. För vissa är det lätt att hoppa över måltider alternativt byta ut dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut jämnt över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det knep att ta till. Vill du testa att hoppa över morgonmål? En kopp hett vatten med en citronskiva i är ett beprövat knep för att väcka kroppen och kan även dämpa hunger eller sug. Testa dessutom en aning riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Titta efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli jobbigt. Det är även vanligtvis lättare att laga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter som grönsaker och sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den ork den behöver. Avstå från alla tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som hastigt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du också skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter som chips och läsk kommer du även känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för ofta.

Kom också ihåg att det är en enorm hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att uppleva lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs för att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd och stora portioner.