1998 gick Soda Club och Soda Stream ihop

Soda Club är egentligen detsamma som Soda Stream och tillverkar kolsyremaskiner. Soda Club samt Soda Stream var från början två olika, konkurrerande producenter av kolsyremaskiner, men som slog sig samman till en dominerande producent år 1998. I somliga länder går företaget under Soda Club, som är den egentliga ägaren, och i andra, som Sverige, under det gamla namnet Soda Stream.

Soda Club bildades i Israel så sent som 1991 och köpte upp gamla, framgångsrika Soda Stream år 1998. Med Soda Streams paradnamn samt gamla anor i kombination med Soda Clubs nytänk blev intresset för kolsyremaskiner sakta men säkert återupplivat.

sodavatten

Det förekommer idag två ledande företag som tillverkar kolsyremaskiner, det är Soda Club / Soda Stream och Wassermaxx från AGA. Båda företagen gör relativt likvärdiga produkter, men Soda Stream stå kvar i täten, möjligen p g a att det är både välkänt och bär på härlig nostalgi.

Soda Stream var det första företaget som producerade kolsyremaskiner för hemmabruk och har funnits i över hundra år. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk gick under namnet «Apparatus for aerating liquids» och tillverkades av engelsmannen Guy Gilbey år 1903. Dessa maskiner producerades för hushåll i överklassen samt bl a kungahuset.

Kommersiellt engagemang för sodastreamers (som har blivit ett vanligt samlingsnamn för kolsyremaskiner av olika märken) började under 50-talet, men det dröjde till 70-talet innan allmänheten fick ett upp ett ordentligt intresse. På 80-talet hade samtliga hippa hushåll en egen kolsyremaskin, men efter den största hajpen svalnade intresset sedan under 90-talet. Det var under just 90-talet som stora genombrott gjordes, Soda Stream köptes upp av israeliska Soda Club samt många nya maskiner och smaker gjorde sitt intåg under början av 2000-talet.

Intresset för att kolsyra sina egna drycker och göra sin egen Club Soda är åter stort och idag säljs sodastreamers som aldrig tidigare. Det är härligt att slippa släpa med sig litervis med mineralvatten från affären och det är roligt att själv prova fram nya läsksmaker samt avgöra kolsyremängd.

En apparat från Soda Club / Soda Stream kostar idag mellan 600-2000 kronor. Priset beror vanligtvis på hur mycket design man vill ha på sin maskin. En Soda Stream Penguin kostar ca 1800 kronor och har stilren design som för tankarna åt en pingvin när den är tillsluten. Det är dessutom den enda sodastreamern som har glasflaskor till den färdiga drycken (andra har plast alternativt metall). På andra sidan skalan hittar man Soda Stream Jet för runt 600 kronor. Den har enklare design och PET-flaskorna är gjorda i plast.

Oavsett vilken sodastreamer man handlar idag så är allihopa nätta och tar föga utrymme på diskbänken. De drivs av samma kolsyrepatroner som bidrar till kolsyra åt upp åt 60 liter vatten och har samtliga möjlighet att kolsyra olika mycket efter användarens sinnelag.

När det kommer till kolsyrepatroner så är det samma affärsverksamhet som leder den marknaden som för själva kolsyremaskinerna – Soda Club / Soda Stream, samt Wassermaxx från AGA. Medan Soda Club / Soda Stream är kända för att producera väldigt bra sodastreamers så har AGA blivit specialister på just kolsyra.