Smidig och primitiv vinframställning

För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras från saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massa speciella olika processer av vinframställning.


Mer info: På denna sajten Hacka lök utan tårar

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan även till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som såklart också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan förekomma i våra hushåll. Det är dock inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom folk tenderar att testa allehanda olika bär, frukter samt juicer. Det skänker även chans att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att intensifiera alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett helt briljant val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast bra resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara pedant med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Således är både hygien och ren utrustning enormt viktigt.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer brukar få sin egen karaktär oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt bli till, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på omväxlande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett råd är att pröva olika jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen innehåller mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.