Smakrikt och härligt vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av framställning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många tycker att det är ett utmärkt tillfälle att själv ha möjlighet att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noggrant så kommer även nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin ifall vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att prova att producera vin på massor olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omforma vinets smakkaraktär avsevärt. En annan enormt betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets kompetens att rena beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Klicka här för mer info Plasthinkar och jäshinkar

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör ske i rumsvärme. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och grunda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej ska vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är färdig måste vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken ska nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är dessutom en oerhört viktig del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Också ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Ibland är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en essentiell roll under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna alla värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man bör så klart inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet stundtals och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ännu en gång.