Pröva ny smakrik sockerfri liköressens som har smak av anisette

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung runt medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är färglös men saknar inslag från lakrits som oftast brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis otroligt mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Likör som äger smak av anisette utgör en underbar kombination av alkohol samt sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket innebär att exempelvis diabetiker har besvärligt att njuta till den grad som de förtjänar.

Således har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen härstammar från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär även att ingen energi tillförs och således påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen tillsammans med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En väldigt ringa mängd av liköressensen bidrar till en omfångsrik smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därpå fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därnäst fyller man upp flaskan med återstående alkohol och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så enkelt och förutom att den sockerfria likören blir väldigt god så går det även fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.