För bättre välbefinnande samt viktminskning – prova 5:2-dieten

Fastans effekt på hälsa och välbefinnande är inte ständigt i fokus, det är enkelt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades prestera en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därnäst i Norden. Klicklänk till mer info.

För oss i Sverige är det inte bara viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en kraftfull sed av friskvård samt att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill frambringa när vi börjar omforma våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis såsom andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också till exempel minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en hälsosam diet försvårar för många sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer som har ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det tillhandahålls en väldigt läsvärd pocketbok författad av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna boken via datorn på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – utan lånar eBoken via sin dator. Nästan alla svindyra bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses enklast på en eBokläsare, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt minska risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 innebär till och med kan hämma en tumör som börjat tillta – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga personer som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda och rekommenderats att slopa vissa saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och massor vittnar om att de orkar mer och rentav kan börja springa samt cykla igen.