Rekommenderade råvaror att använda till vinbryggning hemma

Många har upptäckt hur fantastiskt det är att kombinera skilda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad ska spana de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad från doftande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida hantering. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man handla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är dessutom ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att införskaffa. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är mycket bra att brygga vin på. Klicka här för mer info Vinkoncentrat – 5 minutersvin

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.