Redskap för tillverkning av eget vin

Det är nu för tiden inte alls komplicerat att framställa sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara enorm. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, och en gummitätning som har ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda redskap. Det finns så klart mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flera råd.

Kjeld betonar även hur betydelsefullt det är med hygien. Alltsammans som kommer i kontakt med vin och frukt måste vara rent. Mer information här Absint, tillbehör & etiketter
All utrustning måste vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allt sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därutöver två medel som är helt ofarliga att använda.

För att få bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går också att använda soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara noggrann med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det naturligtvis en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn funkar mycket bra till päron. På så vis tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.