Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt alldenstund det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad gräns uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då börjar väl nära nog all sprit som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört och anis, men är oxå känd för att äga andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är nu, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt nyttjade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint samt bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan samtliga har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: Klicka för mer info..

Det är även ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och avvikande.

Det är många legender och myter kring absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen därför fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket eloge av bohemiska varianter och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt ganska inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden vari en man dödade främst sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Även om det fortfarande faktiskt inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer idag i popularitet åter.

Idag när man har lärt dej ett litet antal spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dej själv bestämma om det bara är en annan dryck, eller kanske mer utav en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sig.