En stor tratt får vätskan att flöda smidigt och effektivt

En tratt underlättar i otaliga lägen. Den är till för att hälla över vätska från en behållare av något slag till en annan. Uppgiften kan kräva att tratten stundtals är liten men över lag så brukar en stor tratt förenkla.

Tratten är konformad och den har en öppning på ovansidan där man häller vätskan. Undertill smalnar tratten av och formar sig som ett rör. På så sätt blir det enkelt att kunna rikta dit man vill att vätskan ska transporteras vidare, till exempel om man ska fylla på en flaska.

Det är angeläget att de är robusta och hållbara. Vanliga material på trattar är rostfritt stål alternativt plast. Om man till exempel hanterar vätskor som är frätande är tratt i stål att föredra.

En stor tratt innebär fördelen att det blir mindre risk för slöseri. Är mynningen omfattande från den behållare man häller ifrån och det handlar om en stor volym vätska så kan flödet bli kraftigt. Då är det så klart lättare att rikta in flödet i en stor tratt snarare än i en liten. Exempelvis kan det handla om att man ska hälla i bensin i en tank, eller fylla på olja eller liknande.

I en sådan situation vill man helst undfly spill. Dels för att man för egen del inte vill riskera att få vätska på sig, men också spillda droppar kan bli kostsamma. Ännu ett exempel på när man helst vill ha en stor tratt är när man brygger eget vin hemma. Då måste omtappningar ske smidigt då det hälls fram och tillbaka många gånger, men därjämte kan spill bli tämligen kostsamt i längden.

trattar

Eftersom det primära syftet med en tratt är att vätska ska överföras till en behållare med liten mynning där trattens avsmalnade rör ska få plats så bör man tänka på att tappa långsamt. Man bör ge vätska tid att flöda ned för att undfly att trattens gap ska bli överfull och rinna över.

En tratt är ett ypperligt redskap i köket. När man exempelvis ska hälla upp saft som man kokat eller några ingredienser av olika slag så är en rejäl tratt att föredra. Det kan ibland vara svårt att komma åt med tratten och då kan man använda sig av en extradel i form av ett förlängningsrör som går att kröka. Data om glastratt.

När man handlar en ny tratt så brukar det ingå ett förlängningsrör. Annars kan man med lite kreativitet konstruera ett eget. Ett förlängningsrör passar förträffligt att nyttja särskilt när man använder en stor tratt eftersom otympliga situationer då och då kan uppstå.