När du inte längre tappar kilon under 5:2-dieten

En av de främsta anledningarna till att många påbörjar 5:2-dieten är för att gå ner I vikt. Efter endast några veckor börjar du märka resultat när du ställer dig på vågen och journalisten och läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens enorma genomslag kunde i sin dokumentär visa hur han själv gick ner nio kilo på nio veckor när han först testade 5:2.

Att det sker saker med siffrorna på badrumsvågen enbart ett par veckor in i dieten är dessutom en av orsakerna till att de som provar 5:2 ofta håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så hastigt märker resultat känns det lättare att klara fastedagarna och ungefär på samma gång kommer även kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att uppleva att viktnedgången inte blir som man tänkt sig alternativt att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade vanor gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen samt vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att allting var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att byggas muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Möjligen dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre effekt på helgerna nu. Det kan även ge effekt att lägga de två fastedagarna bredvid varandra nu när du är lite mer van vid att fasta. Du kan också prova att lägga till en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Testa också lite nya recept. Flera vittnar om stor verkan av att skippa mejeriprodukter, andra av att fullkomligt skippa bröd. Här kan du experimentera dig fram genom att exkludera en grupp produkter åt gången i en vecka samt utvärdera effekten. Här ges du även möjlighet att utvecklas i köket.

När du tappar i vikt minskar dessutom din kaloriförbränning vid träning. Det betyder att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du arbeta för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan var den siffran på endast 50 kg per person och år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Klicka nu. Möjligtvis är det dags att expandera ditt träningsprogram och se om det har verkan. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och därtill har kommit igång med träningen har du ju mer ork.