Bättre hälsa med hjälp av fasta samt 5:2-metoden

Det är ingenting nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta under 40 dagar därför att rena kropp och sinne innan de fick mottaga hans undervisning och Bibeln berättar att även Jesus fastade i upp åt 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ca 400 år före Kristus. Han liksom flera andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lätta och allvarliga sjukdomar och de hade, enligt samtida forskning, på flera sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat förstå vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska och hälsosamma.

Forskare har vetat i åttio år att man genom att minska kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som samtliga prövade djurarter, så länge mängden vitaminer och övriga näringsämnen fortfarande är tillräcklig. Därutöver visar testerna att en livslång sådan diet helt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt demens. Mer information här.

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna dock visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma skäl.

Att två dagar i veckan krympa kaloriintaget och undfly de största kolhydratfällorna stabiliserar din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker också och minskar genast risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men verkligen inte heller förlegat utan har nuförtiden flera belägg i modern forskning.

Det finns en väldigt unik pocketbok författad av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är grädde på moset är att man kan låna denna gratis och bekvämt på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – man lånar eBoken via datorn. I princip alla kostsamma bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst med en eBokläsare, typ iRiver. Vill man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.