Lär dig att simpelt brygga vin hemma

Att allt fler människor brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en fängslande process som ger möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.

Det allra första steget är att förbereda processen, och att skaffa ett passande kärl. Fundera även över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att få ett gott resultat. Tänk över vilka bär, frukter alternativt juice du vill använda dig av. Det är givetvis något som hör samman med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massa olika bär och frukter.

Om man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det angeläget att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör inte användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en utökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att röra om.

Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras olika och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren återigen för att inspektera sockerhalten och ifall mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Mer information här Turbojäst & Jäst
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar ska man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.