Cocorum – liköressens

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av flera smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak av både kokos och rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör med smak från kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ för bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev omgående en omtyckt likör och blev en självklar ingrediens i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från klassisk Malibu? Istället för att nyttja riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för tillämpning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för nyttjande inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker. Det beror på att det utsöndras fartfyllt i kroppen utan att brytas ned. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå därför att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att mixa den med brännvin som saknar kryddning och som äger en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går utmärkt att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med sprit och skakar om välgenomfört. När flaskan skakats häller man i den återstående mängden alkohol och skakar om till dess allt har blandats redigt. När man har blandat klart en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa sätt. Således ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer definitivt resultera i en mycket smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, alternativt så använder man den till att mixa drinkar. Vill man först prova smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det lämpligt att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som fortfarande inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur snabb processen är. Därjämte skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.