Träning och Saigonkanel

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt någorlunda långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan snarare i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från övrig kanel?

Kanel är inte så okomplicerat som man tror, det finns flera olika sorter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är ännu mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel består av 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så enastående effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes gynnas av ett dagligt intag av kanel och befinner man sig i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allt att vinna på att tillägga denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen gör är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning ökar insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden självfallet, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som sprutar i sig insulin just för att stimulera sin muskeltillväxt. bantning gone
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel ökar fettförbränningen, som tidigare nämnts, men dessutom stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge ansetts inte vara förenliga, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Ibland är de enklaste lösningarna de bästa!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga butiker finner man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel väntas explodera i efterfrågan så raskt personer inser vilken kapacitet den har för så många olika grupper av människor.

Idag kan man införskaffa Saigonkanel på nätet, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en trovärdig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.