Vad fungerar bäst av Järnvitriol samt tjärvitriol?

Hur bör det trä man använder vid till exempel ett husbygge användas? Många väljer att vårda med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns likaså tjärvitriol som kan komma med vissa fördelar.

spridarramp för järnsulfat

En attraktiv kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är just det där med färgen som får flertal att välja att behandla träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man använda sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att handla en säck eller dunk som är speciellt till för väggarna med tanke på att man behöver få korrekt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att skifta i färg och bli en aning gråaktiga eller bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur föråldrat det är. Man brukar råda att behandla träpanelerna före de monteras på väggen för ultimata resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att testa på en oberoende bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att erhålla. Det blir ju en aning komplicerat att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man måhända måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än bedårande färg på huset

Men nu är det förstås så att flera vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt ger ett visst skydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan få lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv före man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan bruka på så många annorlunda sätt därhemma. Beroende på ifall man ska behandla med järnvitriol fasad själv eller ifall man betalar någon annan för att uträtta jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer information här ta bort mossa.

Det är betydelsefullt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och annat som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt före målning. Ifall man inte är säker på att man kan uträtta jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att leja någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omkringliggande material.