Ska man behandla mossa i gräsmattan med mossrivare eller annan metod?

Vilken metod som helst kan man stundtals uppleva att man vill använda för att bli av med mossa. Men ska man betala för en mossrivare och vandra omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den ultimata metoden och speciellt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

järnsulfat köpa

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att kora bort rivaren är att den faktiskt kan medföra mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som fullkomligt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren samt krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste och fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan ska man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser inte bra ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man måste ta hand om och laga för att det ej ska uppkomma fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt anskrämlig ut under många säsongen framöver. Vill Du veta detaljer Klicka Här ta bort mossa på stenplattor.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att döda mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därnäst så kan du gödsla och lägga ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha korrekt pH för en ideal gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du således vattna med järnsulfat två gånger per år för att helt och fullt av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så högrest skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självfallet fortskrida med detta. Men sanningen är kanske ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett sortiment av dessa produkter.