5:2-metoden – en lätt diet att komma igång med

Det är enkelt att komma igång med 5:2-dieten! Du behöver inte länsa kylskåpet på frestelser – du får ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter eller lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Bara två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du med det samma igång med din diet.

Starta med att utse ut en vecka som lämpar sig bra för att starta en ny vana. Eftersom fasta, även om den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per människa och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan var den siffran på blott 50 kg per individ och år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. Klicka här för mer info. Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i inledning, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du påbörjar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska hantera fastedagarna om de visar sig vara jobbigare än du trodde. Berätta för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda råd av dem.

5:2-dieten har blivit så populär att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs många recept och ta ut de som inspirerar dig mest. Kanske är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, kanske känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar använda. Med hjälp av ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten äntra i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska nyttja ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader och matspill på en miniminivå. Du kommer att märka att dina vanor dessutom på de “vanliga” dagarna förändras efter ett tag och då kan du också börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Laga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem äta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att förtära din sallad. En god sallad är en enastående middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en flexibel diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat då! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en missad fastedag kommer inte att förstöra din diet. Kommande vecka går det bättre och snart kommer denna nya vana kännas som den naturligaste sak i världen.

Troligen får du dessutom en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast rätt så kvickt.

Det finns en mycket intressant pocketbok av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna denna kostnadsfritt på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till biblan – man lånar boken via datorn. Nästan alla jättedyra bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast med en eBokläsare, typ iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.