Noga takrengöring medför bra tak samt hus

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara besvärligt. Men man tvingas förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så betydelsefullt att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av arbete. Men det kan vara gott att känna till att man sannerligen kan komma långt med en aning Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man även stundtals (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) använda på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp och Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller köp en ejektordunk samt mixa själv bensaltensid och vatten för att fördela på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men det här är inte så pass att man kommer att grubbla mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovanför marken med blandningen som man vill fördela på taket. Det här medför förstås en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det sedan är dags för högtryckstvätt så måste man också tänka på hur man sprayar bort den döda mossan och annat lort. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju inte så bra. Följaktligen låter många mossa och påväxt regna bort.

Tänk på att skaffa bra utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så måhända man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får förankring. Vanligtvis varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Få reda på mer här ta bort mossa på stenplattor.

Man kan ju inte uppge att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man kanske har en enorm tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis tillvarata tid.