Ljuvligt vatten tillsammans med kolsyra

Kolsyra är en kemisk gas med sammansättningen co2 och bildar i bekantskap med vatten mindre bubblor fyllda med koldioxid. När man dricker kolsyrat vatten känner man dessa bubblor som en aning kittlande, alternativt svagt stickande mot tungan och det är en känsla många uppskattar. När socker får jäsa i syrefattig miljö bildas kolsyra naturligt, denna typ av kolsyra får man fram bl a vid öl- och cidertillverkning.

smaksatt vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det finns mängder av olika kolsyrade drycker på marknaden idag. De färdas världen över för att vi ska ha möjlighet att njuta av bubbligt bordsvatten samt smarrig läsk. Detta är förstås förödande för miljön då oändliga tunga transporter av fartyg och lastbilar släpper ut miljövådliga avgaser. Därtill blir samtliga burkar och flaskor till enorma mängder avfall.

Denna miljöförstöring kan idag undvikas genom att folk kolsyrar sitt eget kranvatten. I Sverige har vi utmärkt bra kvalité på vårt kranvatten, så i många fall blir den hemkolsyrade drycken renare än den man handlar färdig från affären. En annan fördel med att kolsyra sitt vatten hemma är att man slipper böket med att kånka hem en massa tunga vätskor i onödan.

Det finns en uppsjö av annorlunda kolsyremaskiner i handeln idag. SodaStream är marknadens paradprodukt med över 100 års tillverkning av kolsyremaskiner bakom sig. Den första kommersiella kolsyremaskinen för hemmabruk skapades år 1955, men kolsyremaskinen hade då redan funnits i många årtionden, bl a hos adelsfolk samt Englands kungahus. Förgrunden till de SodaStream-maskiner vi har idag skapades redan 1903, av Guy Hugh Gilbey i London.

Idag finns det två dominerande bolag som säljer kolsyremaskiner i Sverige, det är Sodastream, eller Sodaclub som de också kan kallas efter att de två företagen slog sig samman år 1998; och Wassermaxx från AGA. Båda företagen tillverkar bra produkter. Sodastream är kända för att vara de ultimata producenterna av kolsyremaskiner, medan AGA vanligtvis vinner när det handlar om själva kolsyran.

Kolsyreflaskorna till vanliga sodastreamers rymmer 425 gram kolsyra och räcker till att kolsyra upp till 60 liter vatten. När ens gaspatron är slut kan man byta in den hos sin återförsäljare, vilket är billigare än att införskaffa ny. Gasventilen på alla kolsyrepatroner i Europa ser likadana ut och passar därmed samtliga kolsyremaskiner, t ex kan man alltså använda en AGA kolsyreflaska till en SodaStream, eller en Alcojet från Sodastream åt en Wassermaxx, utan problem.

En nymodig kolsyremaskin är enormt lätthanterlig, den är lätt att manövrera och tar upp oerhört lite utrymme i köket. Den går att nyttja åt tillverkning av egen läsk, med goda smaker samt mängder av kolsyra, eller till lätt kolsyrat bordsvatten. Smaktillsatser finns att inhandla hos de flesta återförsäljare.

Den som uppskattar kolsyrat vatten utan smaktillsatser kanske slår till på att installera en egen carbonator i hemmet. Allt fler väljer att skaffa en egen kolsyrekran där man får kallt, kolsyrat vatten omedelbart ur kranen, när som helst på dygnet. De flesta carbonatorer idag har dessutom kylare i sitt aggregat så att man får kolsyrat vatten i kranen som är krispigt kallt och fullt med kolsyra. Kolsyra binder sig lättare i kallt vatten så försöker man göra bubbelvatten direkt med ljummet vatten kan det lätt kännas avslaget.