Med mossrivare är mossan ett minne blott

Dessvärre är det komplicerat att få dän varenda mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva dän med en maskin som är till för gräsmattan och därför så kan det vara klokt att se på en lösning som kan fungera universellt i trädgården.

järnsulfat

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss beskåda lite närmre på det där med att riva mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter rentav ej så djupt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver inte ängslas för att mossrivare skulle avlägsna gräset tillsammans med mossan. Men det ser ju icke så fint ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligen naket och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det massor som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebära att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att detta är den ultimata mossbekämpning som finns. Klicka här för ytterligare information mossmedel.

Bättre sätt att förinta mossan på

Det finns andra sätt att avverka mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att ha ihjäl mossan. Det här kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan bara ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att använda järnsulfat mot mossan ska emellertid fundera på att man likaså måste gödsla för att få ultimata resultat. Detta trots att järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

På allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan kvickt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Snabbt och jätteenkelt, fungerar även med Fulstopp.

Välj en procedur som medför ett helhetstänk

Oavsett ifall man väljer att avlägsna mossan med mossrivare alternativt om man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så skall man tänka på att hela tiden jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att ge en förnäm gräsmatta. Man tvingas göra lite mer än ta bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver även vara tjockt. Det här gör man genom att gödsla, så mer gräs, och naturligtvis också genom att få bort ogräs.

Ifall du ser på en metod för att få bort mossan i trädgården och inser att den har många skilda punkter som förvisso kräver mer arbete men som tyder på att man här tittar på mer än själva mossan så har du förmodligen hittat rätt

Var efteråt enträgen och vik inte från metoden! Det här är ett misstag som flertal gör för att efteråt jämra på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du måhända har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en situation där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är alltid bra att röja I kombination med att tillämpa järnsulfat.