Soda Stream Refill – ett ekonomiskt val

Soda Stream Refill är en idé som går ut på att man lämnar in sin tomma gaspatron till sin återförsäljare när den är slut. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Det är en procedur som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i handeln och det finns verkligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en massa tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet alternativt Alco2jet och består av 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron består av exakt lika mycket, därutöver ser båda märkenas ventiler likadana ut. I enlighet med fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innehåll ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppstå.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvattenaromerläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de åstadkommer, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på exakt kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de ultimata kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att producera kolsyrat vatten i hemmet skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren åt Soda Stream. Fastän patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det däremot galen efterfrågan och allihopa som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu på 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig förr.

Vi dricker också mer kolsyrade drycker än tidigare vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det också på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor och backar hem från affären, enbart för att släpa tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt vresig i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så slipper man både miljöproblemen och släpandet. Man har därtill jämt tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag alternativt tid på dygnet. Det kan vara en bra idé att ha två kolsyrepatroner så att man har en i reserv då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så vis står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt genast i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är korkat att inhandla buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är extremt rent samt befriat från slaggämnen, stundtals slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, som Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga framställer goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att själv smaksätta är att man personligen får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att inhandla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är likaså klokt, speciellt ifall det är just mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat samt vattenaromer, som kan vara tämligen dyra. Soda Stream refill är också ett smart system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.