Soda Streams patroner – ett miljövänligt alternativ

Först kallades patronen till Soda Stream för Alcojet men har nu fått en populär uppföljare som heter Alo2jet. När man handlar en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man jämt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

sodavatten smakersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i drygt hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i skilda länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det handlar om just själva maskinerna är Soda Stream både mest uppskattad och mest erfaren gentemot andra märken.

Aga har å andra sidan specialiserat sig på kolsyra och är mycket stora när det handlar om all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer för stora restauranger samt barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat samt kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är färdig har man kolsyrat vatten omedelbart i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta antagligen ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små samt lätta att använda att man sparar massor av tid, dragande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma affär är opraktiskt, tidskrävande och allmänt störande.

Det är därutöver en ganska allvarsam miljöfaktor, samtliga transporter av vatten samt läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så lätt kan framställa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta vis slipper man även pantning samt onödigt avfall från alla de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, samt en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets definitivt renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, regelbundna kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I många fall har vårt kranvatten visat sig vara renare och nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte bara rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är omkring 1000 gånger billigare är det vi köper på flaska i affären. Sedan tillkommer givetvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och självfallet en summa för smaksättare om man nu vill ha sitt vatten smaksatt eller göra läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man måste bära på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ungefär 250 kronor ny, samt 89 kronor för ett inbyte.