Kolsyrat vatten direkt ur kranen hemma

En carbonator är vad man ska äga ifall man önskar kolsyrat vatten direkt ur kranen. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat samt en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en fristående kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag fraktas mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därpå ut till skilda destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man alltså till en bättre miljö och kan dricka sin älskade Club Soda med rent samvete.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskeblaskvichyvattenmineralvatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fantastisk kvalitet och slår många gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten därför att garantera dess renhet, fakta är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av samtliga.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar pengar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att hitta för 3-5000 kronor, men dessutom betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är ännu i dag överlägsen på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de någorlunda likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar vanligtvis ha lite bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en aningen fler valmöjligheter. Man kan handla koncentrat åt läsk för att krydda sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream samt AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Uppskattar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att generera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att få fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet härlig smak.

Med hjälp av en carbonator kan man självklart addera smaker i efterhand ifall man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen i princip som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med hjälp av en carbonator utan endast smaksatt bordsvatten.

En carbonator är enkel att hålla efter men bör användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en fantastisk smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan förstöra hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten omedelbart ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.