Gott vatten på jobbet vinner alla på

För att överleva måste vi inta vatten. Människokroppen utgörs till omkring 60-80 % av vatten och vätskenivån tvingas fyllas på väldigt kontinuerligt då den jämt sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av just denna anledning.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en kraftig del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt ofta. Kanske stressar vi, vilket faktiskt gör att vi förbrukar mer vatten, och flera är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten tassa sig på.

sodastreamer kolsyrat vatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

Trötthet, matthet, slöhet, försämrad koncentration och lätt huvudvärk är ofta indikationer på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi tror ger oss energi – leder snabbt till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt verkan i det långa loppet. Om man inte dricker tillräckligt med vatten så blir man också mer öppen för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång och kort sikt.

Det börjar Sveriges uppdragsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på jobbet. En vattenautomat är mycket mer inbjudande än en ordinär kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar måttligt kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och fylla på vätskenivån med jämna mellanrum.

Flera av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten och en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet ger många en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker härligt i mun och hals. Det är enbart att se till handeln så är det glasklart att vi svenskar minsann har lärt oss att tycka om våra bubblor.

En annan tydlig trend när det gäller vatten är det enorma intresse vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget annat land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi tycker om smak och läskande bubblor, men vill hitta hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB saluför aromer för kolsyrat vatten via varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker och sötningsämnen, men är på samma gång rika på smak. De har blivit mycket populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten samt hemkolsyrat. Det finns ungefär 20 skilda smaker, alla noga framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är ämnad att användas tillsammans med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer mycket mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en särskilt framtagen pump. Denna pump åstadkommer doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet blir intresset för mindre, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god atmosfär som höjd prestationsförmåga och långsiktig hälsa hos samtliga som arbetar.