Få effektivare personal – skaffa smaksatt vatten till arbetsplatsen

Det är inte sällsynt att allt fler arbetsgivare installerar vattenautomater på arbetsplatserna. Man har insett värdet i att erbjuda sina anställda hastig tillgång till fräscht vatten under arbetstid.

Människan behöver få i sig mellan 1-2 liter vatten om dagen för att tillfredsställa kroppens behov. Detta mått gäller även som minimum och behöver ökas om man aktiverar kroppen genom träning alternativt andra aktiva sysselsättningar. Det är när man svettas som man gör av med mycket vätska, så under sommarmånaderna, eller i stressande situationer är det extra angeläget att få i sig mer vatten.

smaksatt bubbelvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Våra kroppar består till ungefär 60-70 % av vatten och är därmed vår allra största beståndsdel. Andelen kan variera beroende på vilken kroppstyp man har. Vattnet i våra kroppar fyller oändliga viktiga funktioner och utan vattenpåfyllning dör vi inom loppet av några dagar. Det kan jämföras med att t ex gå utan föda, vilket vi kan göra i veckor innan vi riskerar allvarliga konsekvenser. Det är inte bara genom svett som vi gör av med vatten, det avdunstar från huden oavbrutet, och genom urinen och andningsångan.

Vattnet hjälper till att rena kroppen från slaggprodukter samt gifter, det smörjer våra leder, håller hy och hår friska, och transporterar livsviktiga näringsämnen till rätt position inom kroppen. Ifall man vill hålla sig pigg, alert samt frisk är vatten antagligen det allra bästa näringstillskottet man kan ta.

Om man slarvar med att dricka vatten och inte får i sig tillräckligt, så kommer vätskebristsymptomen smygande relativt snart. Efter några timmar kan huvudet börja dunka för att så småningom övergå i ganska plågsam huvudvärk, man blir slö och tappar fokus vilket leder till att man inte kan prestera. Man kan dessutom bli yr och känna sig direkt sjuk med frossa. Vätskebrist är dock enkelt att bota – man behöver enbart inta ett glas vatten eller två.

Mot denna bakgrundsinfo har Sveriges chefer insett värdet av att se till att de anställda får i sig nog med vätska under arbetstid. Man ställer in vattenautomater med kylt, friskt vatten som alla kan ta av när de känner behov av en aning vätskepåfyllning. Det är även en trevlig samlingspunkt som har tagit över efter den tämligen bedrövliga gamla rökrutan. Man kan utväxla synpunkter samt idéer över varsitt glas friskt vatten och efteråt återgå till sina arbetsuppgifter med förnyad styrka.

Idag har det flesta vattenautomater på jobbet också en kolsyrekran där man får sprakande bubbelvatten istället för vanligt slätt. Vanligt vatten kan kännas lite tråkigt efter ett tag och då är kolsyran ett uppiggande val som inte på något sätt förändrar vattnets hälsosamma kvalitéer.

På den allmänna marknaden finns idag även massor smaksatta varianter av kolsyrat vatten. Detta koncept har funnits i Sverige i flera år, men har ännu inte vunnit mark på arbetsplatserna. Aromhuset har gjort slag i saken och lanserar sex smaker för kolsyrat vatten på jobbet. Smakerna kommer i smarta pumpflaskor, där ett pumptag är lagom till en vanlig platsmugg på 15 ml som brukar finnas vid vattenautomaterna. Vill man fylla en gammal halvlitersflaska med smaksatt bubbelvatten för att ha bredvid sig på sin privata arbetsplats så är 3-4 pumptag perfekt.

De goda smakerna är äpple, persika, melon, granatäpple, hallon samt blåbär och varje pumpflaska rymmer 270 ml arom, vilket räcker till att smaksätta ungefär 58 liter vatten. De innehåller dessutom varken socker alternativt sötningsmedel, vilket uppskattas av dagens allt mer hälsoinriktade svenskar.