Arbetsplatsen blir mer spännande med smaksatt vatten

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten exakt när de vill. Det är en minimal investering som ger friskare och alertare medarbetare som därtill orkar uträtta mera.

Vi utgörs till mellan 60-70 % av vatten, det är en otroligt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet ständig påfyllning. Vi ska inta åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer om vi tränar eller på annat sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför också att vi behöver inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker såsom te och kaffe är vätskedrivande vilket också medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten endast därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe var dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en slö och trött och försämrar ens förmåga att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det leda till huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter bara några dagar utan vatten blir hälsotillståndet mycket allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock enkelt att bota vätskebrist genom att helt enkelt dricka mer vatten.

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare och smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt via svettkörtlar, andningsånga och urin.

Cheferna i Sverige har förstått värdet av att tillhandahålla sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och ofta även en kolsyrekran för alla de som tycker om bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner handlar vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker eller sötningsmedel och nu har man också anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna särskilt därför att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ca 58 liter vatten ifall den doseras enligt anvisningarna.