Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att mäta upp med hjälp av kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att värdesätta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades frambringa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vanvett.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som oftast ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är väldigt utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Oftast blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir oklar. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även om smaken fortfarande är mycket god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt samt oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket människor med utvecklade smaklökar kommer att tycka om.

Vill man så kan man experimentera att blanda lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en uppenbar smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar enastående som smakförstärkare i allting från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt sortiment, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är enkel med smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bedöma om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i affär idag är enormt populärt, men Strand menar att valmöjligheten ännu är oerhört begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är mycket svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och pålitlig och skiljer sig tämligen radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand tror att om man gillar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.