Vill du få hemmagjorda vinet att smaka bättre? – Använd garvsyra och tannin

Nuförtiden så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har ganska lite med shower att göra. Visst, den innehåller flera tanniner som är en avsevärt viktig del i vin som naturligtvis ofta serveras i underhållningssammanhang.

vad

Den goda smaken i vinet samt den sträva smaken i omogen frukt

Ifall du tar ett bett i en omogen frukt så får du en barsk smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i skilda frukter såsom sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor och skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som åstadkommer att smaken blir mer häftig samt varmt sammandragande. När du dricker ett bra rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns även i whisky och cognac och kommer då från ekfaten alternativt tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är likaså en del av kaffe och te men icke dominerande

Den garvsyra kaffe består av är ej dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ner surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är centralt att inse att te inte har garvsyra såsom är fallet i kaffe. Det är icke detsamma även om man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en kopp te.

Gör ditt eget rödvin med bättre samt fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det centralt att man får rätt sort. Detta är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är noga med att använda sig av korrekt sort av syra för att erhålla korrekt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan ge en bättre verkan då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du ofta se en slags sump i botten av flaskan. Bra sajt Det här beror på tanninerna, men sumpen kommer inte att påverka vinets goda smak och man behöver ju inte intaga den.

Du kan tannin handla i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se och allt-fraktfritt.se som är lätta att skicka med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är avsevärt nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit mycket populära eftersom vi idag vet att de rentav är bra för vår hälsa. Man har nämligen förstått att garvsyra, det vill säga annorlunda typer av tanniner, kan förebygga allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och förebygga hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin även kan ha en sårläkande effekt men detta är mindre viktigt för dig som tycker om vin och som kanske gör ditt eget. Tannin är alltså ett mycket relevant ämne som bidrar till livskvalité.