Med järnsulfat mossa mår illa av så får du en finare gräsmatta

Det är så vanligt att klaga på mossa i trädgården och man kan ju fråga om alla de där tipsen som man får om mossbekämpning i trädgårdstidningar minsann fungerar. Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra koll på hur mossan lever och fungerar.

spridardunk

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt enkel att få bort exempelvis med rivmaskin. Men ifall man bara river så kan man räkna med att mossan snart kommer igen för den är enveten och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att processa med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska rask effekt. Det är självklart viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att skaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och köpa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som inte tycker om det här ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att ta hand om gräset. Ifall du anser att det blir för svårt att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå runt med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du betrakta ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därutöver minskar risken för pulver som flyger runt i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt fin gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir förtjusande igen. Om du använder dig av rätt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och dessutom gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten se stor skillnad. Mer detaljer: På denna sajten mossa på stenplattor.

Tänk på att använda dig av god teknik och möjligtvis lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man likväl ha för det kan ta över två års tid att gå från en dyster gräsmatta till mattan som är riktigt grön och attraktiv. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara enormt motiverande.