Hemmaframställning av vin – att tänka på

Att brygga eget vin är en angenäm sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och därjämte genom skiftande jästekniker och övriga faktorer. Klicka här för Brännvin

En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver vanligtvis billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som får gastronomisk upprymdhet över att få använda vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flertal skilda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är viktigt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig roligt att upptäcka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.

Därutöver medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett motsvarande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det ger en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.