Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fylld med mängder av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i massor skilda kontexter. Och olika sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis även all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är tämligen lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de antar att det är för besvärligt. Det är viktigt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det frestande att man kan spara tämligen mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oavbrutet förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer jämt många nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Länk till Brännvin

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se också till att noga notera allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Dessutom bör all utrustning kontrolleras grundligtt innan nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig kostnadsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.