Hemmabryggning av vin är en trevlig och skojig hobby

Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många vis är riktigt roligt. Hans intresse för vin är stort och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större utsträckning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfattning bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns sålunda potential att ge vinet en distinkt riktning redan från start. Därutöver har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte endast är utmärkt därför att det är billigt utan för att det är roligt att utveckla sin alldeles egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna assistera hemmabryggare men dessutom tjäna som underlag till diverse vinklubbar.

Det finns dock en bra fördel med att hemmaframställning av vin är förhållandevis billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas många möjligheter. Varför till exempel inte använda några flaskor vitt vin att sjuda fisken i?

Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligtvis ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte endast Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar även upp förslag från andra vinbryggara som han anser vara värda att förmedla.

Den här boken är speciellt viktig på så vis att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en likartad noga och uttömmande skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan ger även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Klicka här för mer info Slush

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är till fullo beroende av bryggprocessen. Men en betydande tumregel för allt vin är att endast välja högklassiga råvaror.