Använd målarsoda för att effektivt ta bort muts

Vattenfritt natriumkarbonat kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som funkar perfekt för växlande typer av tvätt. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och innebär att ny färg alternativt tapet får bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat vanligtvis i tillverkningsindustrier eftersom det innehåller ett starkt alkali. blanda egen målartvätt Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget sätt farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock måste man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas lite frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ term för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att inhandla i dagligvaruhandeln. målartvätt farligt Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De varierande fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.