Generellt om 5:2 – bakgrund till succen med halvfasta

Undrar du över vad 5:2-dieten innebär? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på många vis använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd och uppskattad av allihopa de tusentals som nu provat på samt upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa och viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat debattera kalorisnåla rätter och de enklaste metoderna att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen samt inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram samt övriga sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, samt ett effektivt kliv mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att inta 5:2 under nio veckor och lyckas uppnå en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. 5 2 dieten
Succén var ett faktum och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genomslag. Den nu omåttligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därpå spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undvika de mängder av artiklar samt tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat samt hälsa.

Så hur funkar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån samtliga andra fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom otaliga kålsoppedieter, detox-kurer, fastor samt juiceveckor. Varför har just denna fått sådant grepp bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en grundläggande anledning.

5:2-dieten är inte invecklad. Du kommer inte att behöva gå omätt hela veckan, planering samt matlagning är enkel, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta äta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du önskar. Enbart två av veckans dagar följer du dietens krav om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara och imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som provar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan minska risken för alzheimers då fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motverka sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därutöver sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att hitta något som funkar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en enkel väg till viktminskning för dig som inte provat på diet förut och tvivlar på din förmåga att hålla dig ifrån livets goda. En orsak till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar allihopa!

Det finns en väldigt unik pocketbok av Ola Norrman (författaren som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna denna gratis och bekvämt på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till bibliotelet – man lånar boken via sin PC. I princip alla svindyra bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast på en eBokläsare, som iRiver. Vill man köpa hem så finns boken på allt-fraktfritt.se.