Städa ditt hem med natriumkarbonat!

När du ska måla om eller behöver lite mer kraft i din städning men vill undvika farliga kemikalier kan natriumkarbonat vara ett perfekt val. Du kan städa med olika typer av SODA som tvättsoda och målarsoda som innehåller detta ämne.

Med natriumkarbonat blir det effekt och det är viktigt att förstå att även ett naturligt ämne kan vara starkt. Du behöver ändå skydda dig när du använder det.

Får man använda natriumkarbonat hur som helst?

Ja, enligt Livsmedelsverket får du använda dig av natriumkarbonat utan någon särskilt mängdbegränsning för livsmedel. Tillsammans med bl.a. natriumvätekarbonat formar natriumkarbonat de natriumsalter som finns i SODA.

Många använder bakpulver till både bakning som städning och i den finns just natriumvätekarbonat. Men om det ska vara kraftfullt är det natriumkarbonat som gäller och du kan köpa färdiga produkter som är säkra att använda för detta syfte.

Natriumkarbonat

Man kan vara trygg med att på säkert sätt städa med målarsoda eller hushållsoda.

Även om det rör sig om ett naturligt ämne är det viktigt att förstå att natriumkarbonat kan vara mycket irriterande. Vill man undvika sveda så ska man se till att inte få det i munnen. Det här är inte bakpulver utan ett mycket kraftfullare medel som ingår i produkter som hushållssoda och målarsoda.

När man ska tapetsera eller måla så använder man målarsoda för att avfetta och göra rent ytan. Vid förberedelse för att behandla ett golv använder man målasoda även för det. För att det ska fästa ordentligt måste man låta det torka efter rengöring med SODA, innan man målar.

Använd natriumkarbonat som tvättsoda då du behöver mer kraft

Då den är alkalisk kan det kännas magiskt att använda. Det rår t.o.m. på fett och vax! Om du har något som innehåller natriumkarbonat kan du även få bort stearinfläckar. Ren natriumkarbonat är dock svårt att få tag på det är utblandat med annat i produkter.

För tyngre rengöring så använder du tvättsoda då det är skapat för just det. Men tänk på att det kan vara frätande. Det är mycket viktigt att ha handskar på sig för att inte göra illa händer av medlet.

På vilka ställen kan man hitta produkterna att köpa?

Det finns målarsoda där du kan köpa tvättsoda och tvärtom. Den kan hittas både online men också i butiker som säljer målarprodukter. Online kan vara ett smart ställe att börja på då det kan finnas till bättre pris.

Se till att du får instruktioner för hur produkten ska användas och att du följer dessa. köpa natriumkarbonat Det kan vara klokt att köpa svenska produkter med information på svenska så att du är säker på att du förstår hur du gör rent på ett säkert sätt.