Med glycerin i förrådet så kan du producera dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Om du gillar att göra egna bubblor men anser att det är trist med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du testa en blandning med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i många matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon kulör eller lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

såpbubblor

Det var minsann en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två annorlunda delar.

Man kan förfärdiga glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin handla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att också titta på hembryggning.se. Det här är en legal produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och festlig nöje till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, en aning socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa sedan det arbetsredskap som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett verktyg som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Sedan så är det endast att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerin recept på såpbubblor

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan också leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen alternativt helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att framställa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som sedan kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan testa på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig inte farlig. Om man dessutom har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Detta bör du förstås undvika men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck samt för hudvård.