Ketos stickor mäter snabbt och lätt om kroppen är i ketos

Ketos stickor mäter om man är i ketos. Ketos är ett ämnesomsättningstillstånd där kroppen börjar begagna sej av lagrade fettdepåer som främsta bränsle eftersom inga kolhydrater tillförs systemet. I vanliga fall är kolhydrater kroppens huvudsakliga bränsle, de är mer lättillgängliga än något annat. Snabba kolhydrater som socker aktiveras först men blir gärna lätt till lagrat fett som reserveras för mindre bra tider. Det är metaboliska funktioner som finns kvar från dagarna då vi levde utan någon säkerhet gällande tillgången till föda.

Vill man gå ner i vikt är dieter baserade på ett begränsat intag av kolhydrater väldigt effektivt, särskilt om man har många kilon att hälla. Man får förtära protein och fett, men inga kolhydrater, alternativt åtminstone inte mer än 40 gram kolhydrater per dag vilket motsvaras av ca 100 gram vit bröd. Ju färre kolhydrater, desto högre fettförbränning.

Länge har bantning samt viktnedgång varit väldigt fokuserade på kalkylera av kalorier. Man får äta vad man vill men hämma mängden så att antalet kalorier som äts understiger de man förbrukar. Är man passiv så blir matmängde ofta enormt liten och hungerskänslor är vanliga. Är man mer aktiv så kan man accelerera på kaloriintaget lite, men ännu inte mer än marginellt. Är man avsiktlig om vilken mat som mättar väl så kan en kaloridiet funka utan för mycket möda, men få har koll på hur verkligheten gällande kalorier faktiskt tittar på ut. Don som känns nyttiga, som t ex juice, kan vara förädla kaloribomber.

LCHF (Low Carb High Fat) dieter ska man aldrig gå omätt. Äggviteämne samt fett mättar betydligt mer än kolhydrater och i bestämmelse får man förtära obegränsat med protein- och fettrik mat. En typisk frukost för en LCHF: are är ägg med bacon. Det som kan vara svårt med denna art av ketos diet är att sockerberoende får svår abstinens i början. Huvudvärk, matthet och irritation är vanliga symtom när man absolut avgår förtära kolhydrater, men dessa går bort efter blott ett litet antal dagar samt efter toppen 2 veckor är allt sockersug frånvarande.

Gillar man att träna mycket konditionsträning så kan en strikt LCHF diet vara tuff eftersom kroppen blir segare utan kolhydrater. Då kan man öka kolhydratintaget litegrann och fortfarande få god effekt.

Om man vet med sig med säkert att det inte förekommer ett litet antal kolhydrater, eller oerhört lite kolhydrater i ens föda så kan man vara säker på att kroppen är i det metabola tillståndet ketos, eller ketosis. Om man vill få det bevisat för sej så kan man begagna så kallade reagensstickor – alternativt ketos stickor – som snabbt samt enkel indikerar ett tillstånd av ketos. Dessa stickor finns under en antal olika namn, däribland Keto Diastix, Ketonstickor, Keto-Diabur test. På www.allt-fraktfritt.se säljs ketos stickor under namnet Ketostix.