Erytritol – ett utmärkt substitut åt socker

Gert Strand AB säljer erytritol i form av strösöt. Det är en produkt som passar helt ypperligt för bakning men är överlag ett utmärkt substitut för socker. Ha strösöt över flingorna eller varför inte ha strösöt i te alternativt kaffe.

Erytritol finns tillgänglig på burk (det finns sämre kvalitet i påsar också) som består av 500 gram och även som 1,7 kg. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Några av fördelarna är att det funkar som en antioxiant och skadar till på köpet inte tänderna. Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar det utmärkt för diabetiker.

Det räknas som ett kolhydratämne och finns i bland annat druvor, meloner samt päron så finns erytritol naturligt. Mer specifikt är erytritol en 4-karbonlinjär sockeralkohol. Den kemiska strukturen har likheter med både socker samt alkohol. 2006 blev ämnet godkänt av EU men tidigare har det funnits i Japan från 1990 och i USA från 1997. Den kemiska formeln för erytritol är C4H10O4.. sötningsmedel viktminskning

Dock avviker erytritol från kolhydrater som till exempel stärkelse och socker eftersom det inte tas upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. De som alltså strävar efter att förtära en lågkolhydratkost har tillfälle att undfly onödiga kolhydrater genom att inta erytritol.

Kroppen behandlar dessutom ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Erytritol tas upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. Det beror på att det är bland den minsta sockeralkoholen som finns. De större sockeralkoholerna blir bara delvis absorberade i tunntarmen. Det är en av orsakerna till att man kan bli lös i magen. När inte tunntarmen kan bruka all mängd sockeralkohol så slussas nämligen partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser och fettsyror.

För att framställa erytritol behöver druvsocker jäsa. En del bakterier tillförs och omvandlingen är sedan igång. Erytritol består inte av en enda kalori. Det kan jämföras mot socker som innehåller hela 400 kalorier per 100 gram.

Det finns en kylande effekt för tungan som både Xylitol och mentol brukar medföra. Erytritol har samma kylande effekt. Det beror på att de kristaller som ämnet utgörs av smälter på tungan. Effekten är helt å hållet ofarlig.

Ingen typ av sockeralkohol får finnas i dryck enligt EUs bestämmelser. Att dricka till exempel läskedryck ses som att det bidrar till en ökad risk att få i sig stora och ohälsosamma mängder socker. Dock är ju erytritol oproblematiskt men likväl följer förbud av erytritol i dryck under samma bestämmelser.

3 år efter produktion bör inte vissa produkter förtäras enligt bäst-före-datum-rutiner. Men till skillnad från till exempel vanligt socker så har erytritol obegränsad hållbarhet.