Erytritol

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är för den skull lämplig för den som vill inta en lågkolhydratkost och slippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att svälla druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullt naturlig.

Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utmärkt gentemot vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. Klicklänk till mer information.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt ofarlig effekt som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar erytritol enastående åt diabetiker.

En uppenbar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de bara delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning därför att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under åtskilliga varierande varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därtill som en antioxiant.