Avfukta och smaksätt med salt såsom kalciumklorid

Detta salt har fler positiva fördelar samt effekter. När ett förråd ska avfuktas eller båten tas upp för vintern kommer saltet väl till pass. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.

kalcium

Tillverka en egen torrboll som har kalciumklorid och få effektivavfuktning.

När du ska tillverka eller köpa en torrboll till båten eller källaren är det givetvis viktigt att du använder rätt salt. En del blandar ihop begreppen och tror att vanligt vägsalt ska fungera bra, men det gör det icke. Om du av misstag köper natriumklorid att fylla din torrboll med blir resultatet inte bra.

Kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid är vad som behövs för en effektiv avfuktning. Då man behöver otroligt stark sälta så är det ju också så att man får köpa i större förpackningar, och då är det bra om man kan få ett vettigt pris på saltet. Här är ett tips att handla online hellre än att gå till en lokal butik som kan ha ett begränsat utbud av salter.

Den hemmagjorda torrbollen kan vara ett tygstycke i vilket man häller i omkring 10 kg salt för att sedan binda ihop till en slags kula som man kan hänga upp. Kan vara en bra idé att ställa en hink under bollen för att samla in eventuellt vattendropp. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.

Chansen finns att utrymmet som ska avfuktas kräver fler torrrbollar för att ge en bra avfuktning. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.

Kalciumkloridsalt utnyttjas även så som smaksättare.

Om kalciumklorid används tillsammans med livsmedel måste detta salt absolut vara av livsmedelskvalitet.

Se då till att saltet har beteckningen e509. Man kan säga att detta salt är salt i kvadrat eftersom det är ett av de saltaste som överhuvud taget finns. Man kan till exempel använda det som ett bryggsalt för att göra öl.

Med saltet så får man en smak som upplevs som saltare samtidigt som kalciumet påverkar balansen så att man får en stabilare smakupplevelse. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.

Om det finns någon hembryggbutik kvar i dina trakter kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet där, annars finns det alltid online hos exempelvis hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller ibland på Tradera.