Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

Dextros brukar tjäna som en betydande ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

dextros

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en ständig debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen inte spelar någon roll. druvsocker bryggsocker.maltextrakt bryggsocker.hembrygga öl kit dextros.hembrygga öl utrustning bryggsocker.att brygga öl dextros.öltillverkning dextros.bryggsocker dextros.köpa dextros dextros.brygga vin dextros.tillverka egen cider bryggsocker.kolsyra öl dextros.glukos bryggsocker.ölbryggning hemma dextros.brygga öl hemma kit dextros.Klicka på denna länk nu för ytterligare info. Ytterligare information HÄR. Klicka på denna länk för mera information.Klicka här nu för mer info.Ytterligare information.Bra info finns här.Bra infomation här.Fler tips.Klicka Här.Länk till ytterligare info.Klicklänk till ytterligare information.Mer Info HÄR.Klicka Här för mer info.Mer information: På denna hemsida.Läs mera på denna länk.Vill Du veta mera Klicka På denna länk.Klicka här för ytterligare information.Klicka här nu för ytterligare information.Länk till mera info.Mer fakta här.

Något man tvingas komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man minsann har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Du bör helst kringgå att mixa på känsla.