Mixa egen god sockerfri likör med smak av White Cacao

Gert Strand AB lanserar en ny spännande sockerfri liköressens som heter White Cacao (vit Cacao). Färdigblandad likör ges en mjuk samt rund smak av choklad med en söt doft av kakao.

Det är både smidigt och enkelt att mixa sin egen likör och processen går förhållandevis raskt. Det är på så sätt en primitiv typ av hemmabryggning som är enkel att komma igång med. Det krävs dessutom ingen avancerad utrustning. Resultatet av att göra sockerfri likör är förvånande därför att det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen bara vill ha likör med smak av White Cacao utan bismaker ska mixa essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer äga en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält stark likör kan man med fördel blanda essensen med vodka. Skulle man ändå mixa essensen med någon typ av redan smaksatt sprit måste man kalkylera med konkurrerande smaker, men det är definitivt inte uteslutet att man på så vis kan hitta fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är omtalad för sin karaktäristiska sötma.? Det finns åtskilliga skäl till varför det är bra med sockerfri likör. Framförallt är det ett gott alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet framställdes men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel i EU. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket lämpar sig utmärkt för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så följaktligen lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det kvickt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ner. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn därför att ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, eller så kan den användas till att mixa drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som består av White Cacao.

Att mixa den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en innehållslös flaska som rymmer 75 cl. Efteråt häller man i tre fjärdedelar valfri sprit och skakar flaskan ordentligt. Den kvarvarande mängden av spriten ska därefter hällas i och skakas ordentligt ännu en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören med detsamma utan den ska helst stå några dagar. På så vis förenas smakerna på bästa möjliga sätt. Det resulterar i att likören blir än mer godare och än mer smakrik.

Då och då kanske man enbart vill blanda till ett smakprov. Då går det utmärkt att mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.